بیماری ترشیدگی میوه انجیر

بیماری ترشیدگی میوه انجیر یکی از بیماری های مهم درختان انجیر است که هر ساله خسارات زیادی را به باغات انجیر وارد می کند. در این مقاله با نوع بیماری ، عامل بیماری ، ناقلین و نحوه مبارزه با آن آشنا خواهید شد پس با سایت پالیز تا انتهای مقاله همراه باشید. همچنین اگر قصد آگاهی از قیمت انجیر و خرید آن را دارید می توانید به فروشگاه اینترنتی پالیز مراجعه کنید.

میوه انجیر مبتلا به بیماری ترشیدگی انجیر ، مزه ترش و بوی تخمیر و گندیدگی شدیدی پیدا کرده و از سوراخ ته آن ، مایع لزج قرمز و یا زرد رنگی خارج می گردد. در اثر فعالیت این بیماری تمام گوشت و مواد داخل انجیر تخمیر شده ، تغییر ماهیت داده و بوی الکلی به خود می گیرد.

در اثر بیماری ترشیدگی انجیر گوشت داخل میوه به رنگ صورتی درآمده و لایه ای کف مانند محتوی سلولهای مخمر در سطح گوشت لهیده میوه تشکیل می شود. سپس تمام مواد داخل میوه انجیر از انتهای آن به بیرون ترشح می شود که همین عامل باعث پوک شدن میوه می شود. پس از خشک شدن انجیر در محل دم آن پوست کاملا رنگ تیره به خود می گیرد.

عامل بیماری ترشیدگی میوه انجیر

عامل این بیماری نوعی مخمر به نام ” Hanseniaspora vineae ” است که می توان آن را به راحتی روی محیط کشت مصنوعی کشت داد. در یک تحقیق علمی با خالص سازی مخمر و تهیه سوسپانسیون آن در آب مقطر استریل و مالیدن آن به سوراخ انتهایی میوه های در حال رسیدن، بیماری ظاهر گشته است.

مگس سرکه و سوسک کارپوفیلوس از عوامل اصلی انتقال بیماری ترشیدگی انجیر هستند. بر اساس مطالعات انجام شده مگس سرکه تا ۹۰ درصد ، سوسک کارپوفیلوس تا ۳۵ درصد و شپشک آردآلود تا ۱۵ درصد میوه ها را دچار بیماری می کنند و نقش سایر عوامل در انتقال مخمر و ایجاد ترشیدگی کمتر از ۵ درصد است.

مگس سرکه عامل بیماری ترشیدگی میوه انجیر

مگس سرکه

شکل شناسی مگس سرکه انجیر

مگس‌ سرکه دارای رنگ زرد یا قهوه‌ای با چشمان قرمز آجری و حلقه‌های سیاه در عرض بدنش است. ماده‌ها نزدیک به ۳ میلی‌متر طول دارند و نرها کمی کوچک‌تر با پشت تیره‌تر هستند. مگس سرکه ، به بوی تخمیر و سرکه واکنش نشان داده و جلب آن می‌شوند.

پیشنهاد مطالعه  بیماری موزائیک انجیر ، علائم و راههای مبارزه

مخمره عامل گندیدگی میوه‌ انجیر است. مگس سرکه انجیر این مخمرها را از میوه‌های گندیده به میوه های سالم و رسیده انتقال داده و مخمرها را در آن‌جا کشت می‌ دهند تا بستری برای تخم‌ریزی شان فراهم شود.

مگس‌های کامل و لاروهای آن‌ها، در محیط‌های اسیدی و تخمیری زندگی می‌کنند. دمای محیط بر روی چرخه زندگی مگس سرکه که عامل بیماری ترشیدگی میوه انجیر است تاثیر زیادی می گذارد. بهترین دما برای زندگی و تولید مثل این حشره دمای ۲۵ تا ۲۸ درجه می باشد. حشرات بالغ نمی توانند در درجه حرارت های سرد مقاومت نمایند و بنابراین با سرد شدن هوا حشره از بین می رود.

این آفت معمولا به میوه های انجیر در حال ترشیدگی حمله کرده ولی وقتی تراکم آنها زیاد باشد به میوه های رسیده و سالم نیز حمله می کند. مگس سرکه از سوراخ انتهایی میوه وارد آن شده و درون میوه تخم ریزی می کند.

وقتی لاروها رشد کنند فساد میوه شروع می شود. حشرات کامل این آفت ناقل مخمر های عامل ترشیدگی میوه انجیر بوده و همراه با تخم ریزی شرایط فساد میوه را فراهم می کند. بعضی از انواع انجیر مانند گونه آدریاتیک خیلی حساس به بیماری ترشیدگی میوه انجیر هستند.

زیست شناسی مگس سرکه

هر ماده حدود ۴۰۰ تخم می گذارد. تولید مثل مگس سرکه سریع است و یک جفت مگس می تواند در حدود ۲ هفته صدها مگس را به وجود بیاورد. مگس های جدید حدود یک هفته پس از تولد بالغ می شوند. طول تخم های این حشره ۰/۵ میلی متر است و تخم ها بعد از ۱۲ تا ۱۵ ساعت تفریخ می شوند.

لاروهای مگس سرکه بدون پا، سفید رنگ و با سر باریک می باشند. طول دوره لاروی ۴ روز است که در این مدت لارو ها ۲ بار پوست اندازی می کنند. پس از پایان دوران شفیرگی حشره بالغ ظاهر می شود که ماده ها ۱۲ – ۸ ساعت بعد از ظاهر شدن آماده جفت گیری هستند.

فعالیت عامل بیماری ترشیدگی میوه انجیر بر روی درختانی که سرسبز و دارای پوشش خوب و سایه دار هستند بیشتر است. حتی بر روی یک درخت نیز در قسمتی از درخت که سرسبز تر و پر شاخ و برگ تر می باشد فعالیت مگس سرکه بیشتر مشاهده می شود.

پیشنهاد مطالعه  انواع درخت انجیر - انجیر وحشی ، زینتی ، خوراکی

اوج فعالیت مگس سرکه انجیر معمولا همزمان با خنک شدن هوا در اواخر شهریور و اوایل مهرماه است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که کنترل مگس سرکه منجر به جلوگیری و پایین آمدن میزان خسارت بیماری ترشیدگی میوه انجیر می گردد.

راههای کنترل بیماری ترشیدگی میوه انجیر

از راههای کاهش خسارت بیماری ترشیدگی میوه انجیر هرس زمستانه است. هرس زمستانه درخت انجیر به منظوری افزایش نورگیری قسمت های داخلی درخت باعث به هم خوردن شرایط ایده ال برای تولید مثل مگس سرکه می شود.

هر چه میزان رطوبت بالاتر رود فعالیت مگس سرکه نیز زیادتر می شود. پس عدم آبیاری در فصل برداشت محصول به منظور کاهش رطوبت از راه های کنترل جمعیت این حشره است.

یکی دیگر از راههای مبارزه با مگس سرکه انجیر استفاده از تله های خوراکی است. استفاده از آب انجیر یا شیره انجیر رقیق شده ، سرکه سیب ، رب انار رقیق شده گوجه له شده و موز تخمیره شده به عنوان طعمه در بطری های پلاستیکی که دارای چندین منفذ است می تواند تله میوه مناسبی جهت جذب حشره باشد.

یکی از تله های شکار مگس سرکه به عنوان عامل بیماری ترشیدگی میوه انجیر استفاده از ترکیب جلب کننده پروتئین هیدرولیزات همراه با مالاتیون ( ۲ درهزار ) است. برای استفاده از این روش باید محلول را درون بطری پلاستیکی که دارای چندین سوراخ باشد ریخته و در بین شاخه های درخت و در ارتفاع مناسب ۱ تا ۱٫۵ متری قرار دهید.

سوالات متداول

میوه انجیر مبتلا به بیماری ترشیدگی انجیر ، مزه ترش و بوی تخمیر و گندیدگی شدیدی پیدا کرده و از سوراخ ته آن ، مایع لزج قرمز و یا زرد رنگی خارج می گردد. در اثر فعالیت این بیماری تمام گوشت و مواد داخل انجیر تخمیر شده ، تغییر ماهیت داده و بوی الکلی به خود می گیرد.

عامل اصلی انتقال بیماری ترشیدگی انجیر مگس سرکه و سوسک کارپوفیلوس است. کنترل جمعیت این حشرات می تواند شدت بیماری را کاهش دهد. برای کنترل این حشرات نیز میتوان از تله های خوراکی استفاده کرد.

اشتراک گذاری در :
به این مطلب امتیاز دهید :
4.6/5
شاید این مطالب را هم بپسندید

14 دیدگاه دربارهٔ «بیماری ترشیدگی میوه انجیر»

  1. با سلام
    بنا به تجربه شخصی برای مبارزه با پشه سرکه استفاده از طعمه ” دلستر + شکر + آب + سم” که داخل یک قوطی با چند عدد سوراخ ریخته و در مرکز درخت جایی که اصلا آفتاب نگیرد بسته شود
    به شخصه تاثیر فوق‌العاده ای دیدم
    امیدوارم برای شما هم مفید باشه

      1. توضیحات کامل است باید به صورت تله شکاری با مگس ها مبارزه کرد و نیازی به سمپاشی درخت نیست

  2. سلام از چه سمّی استفاده کنیم و
    این ترکیبات به اندازه مساوی باید باشه؟
    ممنون میشم پاسخ بدین

    1. برای مبارزه با مگس سرکه که عامل ایجاد بیماری ترشیدگی میوه انجیر است استفاده از سم ضرورتی ندارد . کاهش میزان آبیاری ، هرس مناسب درخت و استفاده از طعمه های مانند سرکه رقیق شده و یا گوجه فرنگی له شده در درون ظروف در دار پلاستیکی با چند روزنه برای به دام انداختن مگس سرکه می تواند کارساز باشد.

      1. استفاده از سم برای مبارزه با مگس سرکه لازم نیست. کافی هست مقداری آب را با مایع ظرفشوی و مقداری سرکه مخلوط کنید و در شیشه های کوچکی ریخته به شاخه های انجیر آویزان کنید. در ضمن هرس کردن درخت انجیر در زمستان به طوری که نور کافی به همه شاخه ها بتابد خیلی مهم هست.

  3. محمد دیرستانی

    سلام
    چرا میوه انجیر روی درخت حالت مچاله و چروکیدگی پیدا میکنه بعدم می ریزه یا کمی که قرمز شد می ریزه و میوه سفت میشه و چگونه از این بیماری جلو گیری کنیم من یه درخت انجیر تو حیاط دارم الان دو ساله اینجوری میشه ثمرش

    1. این مسئله نیاز به بررسی داره از طریق واتس آپ تصویر درخت و محصول ریخته شده را ارسال کنید
      یه سری توصیه های کلی : آبیاری درخت تون به طور منظم انجام دهید میتونید از کود سه بیست برای تقویت درختتون استفاده کنید

  4. درود وقت بخیر
    در زمین باغی در منطقه گیلان رشت چند درخت انجیر از انجیر سیاه تا انجیر سفید وجود داره ولی یکی ازین درختا انجیر های بزرگ ولی پوگ میده به طوری که در ابتدای ماه فروردین قبل از برگ دادن شروع به میوه دادن میکنه . این درصورتیه باقی انجیر ها تازه در حالت برگ دادن هستن .حالت میوه کاملن پفکی وداخلش لیچ هست . در بعضی مواقع حتی میوه خود را تا سال بعد هم روی خودش نگه میداره.

    1. با این ویژگی که شما فرمودید احتمالا انجیر شما از گونه ” بر انجیر ” هست که برای گرده افشانی انجیرهای دیگه ازش استفاده می شه

  5. سلام
    ما یه درخت انجیر توی حیاط داریم
    امسال خیلی زیاد بار گرفته اما با اینکه ظاهر انجیرها خوبه اما داخلش گندیده و بوی بد میده و سیاه شده
    چکار میشه کرد؟

  6. سلام خدمت مدیر محترم سایت
    مشکل انجیر ما اینه که دونه هاش خیلی ریز و سیاه میشن. مشکلش چی میتونه باشه از نظر شما؟

    1. خیلی عوامل می تونه دخیل باشه
      کمبود عناصر ، آبیاری نامناسب ، عدم گرده افشانی در بعضی گونه های انجیر و یا آفات و بیماری می تونه دلیل این موضوع باشه
      باید درخت بررسی بشه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

به بالای صفحه بردن