در میان آفات انجیر که از عوامل مهم کاهش توليد آن محسوب میشوند کنه ها از اهمیت ویژه ای برخوردارند. تاکنون کنه های گیاه خوار متعددی از روی درخت انجیر جمع آوری و گزارش شده است. ولی در این میان ، آفت کنه تارتن انجیر ” E. hirsti ” مهمترین آفت و عمده ترین عامل نقصان تولید در مناطق انجیرکاری ایران و برخی نقاط جهان به شمار می آید.
علاوه بر آفت کنه تارتن انجیر ، کنه دو نقطه ای ترکستانی Tetranychus turkestani و کنه شرقی Eotetranychus orientalis به درختان انجیر خسارت وارد می کند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با کنه تارتن انجیر و نحوه کنترل آن بیشتر آشنا شوید. همچنین اگر قصد خرید انجیر خشک استهبان را دارد می توانید به سایت فروشگاه مراجعه کنید.
آنچه در این مطلب می خوانیم
نحوه خسارت آفت
آفت کنه تارتن انجیر با تغذیه از شیره سلولی برگ ها به آن آسیب می رسانند. این آفت در صورت طفیان ، موجب ریزش برگها و خزان زودرس درخت انجیر خواهد شد که در این صورت میوهای انجیر نارس مانده و در نهایت می ریزند.
آفت کنه از جمله آفات انجیر است که به برگ ها خسارت زیادی وارد می کند. کنه انجیر سلولهای پارانشیم برگ را سوراخ کرده و محتویات آن را می مکد و بدین صورت مواد غذایی مورد نیاز خود را تأمین می کند.
در اثر فعالیت کنه تارتن ابتدا لکه های روشن در برگ ایجاد می شود که این لکه ها در مقابل نور خورشید به خوبی قابل رؤیت هستند. با ادامه خسارت ، لکه های به رنگ سبز مایل به آبی و سپس به قهوه ای تغییر رنگ داده و در نهایت برگ خشک شده و می ریزد.
آفت کنه تارتن انجیر عمدتا از سطح زیرین برگ که پرزهای متراکمی دارد تغذیه می کند و در صورت آلودگی شدید در سطح بالایی برگ و بر روی میوه نیز فعالیت می کند. از مهمترین علائم خسارت کنه تارتن خاک آلود شدن برگ درختان و تغییر رنگ برگها به قهوه ای که حالت سوختگی به خود گرفته و همچنین تنیدن شدن تار روی برگ ها است.
در صورت ریزش برگ ها ، گرمای شدید تابستان علاوه بر صدمه به سر شاخه ها سبب سوختگی ساقه ها نیز می گردد. همچنین ریزش زود هنگام برگ درختان انجیر موجب کاهش ذخیره غذایی در اندام های مختلف درخت از جمله تنه و شاخه ها می شود و این مسئله سبب ضعف شدید درختان انجیر می گردد.
کنه با کاهش مواد فتوسنتزی موجب خسارت قابل توجهی به درخت می شوند مثلا تعداد 60 عدد کنه در هر برگ تا %43 از میزان فتوسنتز را نسبت به سطوح آلوده نشده کاهش می دهد. علاوه بر این ، ریزش برگها که موجب توقف فعالیت فتوسنتزی شده باعث کاهش ذخایر درخت می شود.
آفت کنه درخت انجیر بیشتر بر روی درختان ضعیف و بیمار تاثیر گذار است یکی از بیماری های که موجب ضعف درخت می شود بیماری شانکر انجیر است. قبلتر در مقاله ای تحت عنوان بیماری شانکر درخت انجیر و راههای مبارزه با آن با این بیماری آشنا شدیم.
شکل شناسی کنه تارتن انجیر
آفت کنه تارتن انجیر ، کنه هایی ریز و به رنگ زرد کاهی متمایل به سبز که گاهی اوقات چندین لکه تیره رنگ در دو طرف بدن آنها مشاهده می شود. طول عمر کنه ها بین 18 تا 23 روز است و زمان لازم برای تبدیل تخم به کنه کامل بین 6 تا 8 روز است.
یک کنه ماده در طول زندگی خود بین 35 تا 50 تخم می گذارد. تخم کنه تارتن انجیر کروی و به قطر 0/11 میلی متر بوده که یک زائده باریک و کوتاه در قسمت فوقانی آن وجود دارد. تخم های تازه گذاشته شده بی رنگ بو شفاف بوده و به تدریج به رنگ زرد روشن درمی آید و یک روز قبل از تفریخ کاملا زرد شده
لارو دارای 3 جفت پا بوده و بدنی بیضی شکل دارد. لاروها پس از تغذیه به رنگ زرد تیره و یا سبز روشن در می آیند. مراحل رشد کنه انحير عبارتند از : تخم ، لارو ، پوره سن اول ، پوره سن دوم و کنه کامل
با گرم شدن هوا و افزایش درجه حرارت در اوایل تیرماه این آفت انجیر ظهور پیدا می کند و مرتبا جمعیت آن افزایش پیدا می کند.
تاکنون میزبانی جز انجير برای کنه تارتن گزارش نشده است. این آفت جز آفات انجیر در نقاط مختلف هندوستان ، پاکستان ، ترکیه ، مصر ، عراق و ایران است که موجب خسارت شدید به درختان شده است.
زمستان گذرانی آفت کنه تارتن انجیر
کنه های زمستان گذران تارتن انجیر از دهه سوم شهریورماه در پشت برگها ظاهر می شوند. کنه های زمستان گذران از نظر رنگ با کنه های تابستانی متفاوت می باشند. کنه های زمستان گذران به رنگ قرمز نارنجی بوده و از نظر اندازه نیز اندکی درشت تر می باشند.
زمستان گذرانی آفت کنه تارتن انجیر منحصر به ماده ها می باشد. ماده های زمستان گذران نسبت به ماده های تابستانی اشتهای کمتری داشته و کمتر تغذیه می کنند و تحرک کمتری دارند. کنه ها از اواخر مهر و در طول آبان محل خود در روی برگها را ترک کرده و به روی سرشاخه ها منتقل می شوند.
آنها به حرکت خود در روی ساقه ها ادامه داده و نهایتا به زیر پوستکهای اطراف ساقه درختان و یا به داخل خاک اطراف طوقه درختان رفته و در آنجا زمستان گذرانی می کنند.
اثر آفت کنه تارتن بر روی درخت انجیر
تعداد ده گونه شکارگر (چهار گونه کنه و شش گونه حشره ) به عنوان شکارگرهای کنه تارتن انجیر شناسایی شده اند.
مبارزه شیمیایی با آفت کنه تارتن انجیر
برای مبارزه با آفات انجیر از جمله کنه می توان از سموم و کنه کش های مختلف استفاده کرد در اینجا با چند نوع کنه کش موثر بر روی آفت کنه تارتن انجیر آشنا می شویم.
1 – سم انویدوراسپید
این سم شامل 222 گرم ماده موثره اسپیرودیکلوفن و 18 گرم ماده موثره آبامکتین می باشد. انویدور با ماده موثره اسپیرودیکلوفن ، کنه کشی تماسی است که تمام مراحل رشدی کنه ها ( غیر از نرها ) حتی ماده هاي بالغ و تخم آن ها را کنترل می کند.
2 – کنه کش هگزاتیازوکس
نیسورون Nissorun®) 10% EC )
کنه کش هگزا تیازوکس ، کنه کش تماسی ، گوارشی و نفوذی با اثر تخم کشی، لارو کشی و نمف کشی است. این سم روی حشره بالغ اثر ندارد اما موجب عقیمی و مرگ تخم حشرات ماده می شود. میزان مصرف برای نابودی آفت کنه تارتن انجیر بین 0/5 تا 0/7 لیتر در 1000 لیتر آب است.
3 – بروموپروپیلات
نئورون Neoron®) 25% EC )
کنه کش غیر سیستمیک و تماسی که دارای دوام طولانی است. بر روی تمام مراحل زندگی کنه ( تخم ، پوره و کنه بالغ ) تاثیرگذار می باشد. میزان مصرف این کنه کش برای از بین بردن آفت کنه تارتن 1 لیتر در هزار لیتر آب است.
4 – آباماکتین
ورتی مک Vertimec®) 1.8% EC )
برای مبارزه با آفت کنه تارتن انجیر می توان از کنه کش آباماکتین به میزان 0/5 در 1000 لیتر آب استفاده کرد. این حشره کش و کنه کش دارای خاصیت تماسی، گوارشی، نفوذی است.
5 – کلوفنتزین
آپولو Apollo®) 50% SC)
کنه کش غیر سیستماتیک ، تماسی با خاصیت تخم کشی و دارای دوام طولانی ، این کنه کش روی تخم ها و مراحل اولیه آفات انجیر از جمله کنه تارتن موثر است. ولی بر روی کنه های بالغ تاثیر نداشته به همین دلیل باید با سایر کنه کشها به کار برده شود. میزان مصرف 0/5 لیتر در 1000 لیتر آب
7 دیدگاه دربارهٔ «کنه تارتن انجیر»
با سلام.خدمت باغداران عزیز وزحمتکش
در بها ر استفاده دو مرحله از قارچ کش بردو فیکس به تنه وطوقه .هرس اول بهار قبل بیداری درخت.و رنگ گیاهی کردن جای هرس. خیلی موثر است.محقق- م ع جابری-
سلام. بنده باغ انجیردارم. کنه تارتن خیلی آسیب زده. ازسموم آباماکتین وآنویدوراستفاده کردم. حتی باغلظت بیشترازآنچه شمانوشتید. ولی یامشکل ازسمومه(که حتمااینجوریه متاسفانه) یا اینکه کنه هامقاوم شدند. لطفاماراراهنمایی کنید. من درپلدخترلرستان هستم
لطفادرموردمبارزه باکنه تارتن که فعلا لاعلاج هست ماراراهنمایی کنید. ابتدادربرگهاخالهای روشن پیدامیشودسپس خشک ومیریزند. خسارت وحشتناکه. ازسمهای زیادی استفاده کردیم. جواب نداده
پلدخترلرستان.
یونس گنجی
اگر مشکل درخت شما کنه تارتن باشد با استفاده از سموم گفته شده باید مشکل برطرف بشه این موضوع چند حالت داره یا اینکه به موقع نسبت به سمپاشی اقدام نکردید یا اینکه سمپاشی را درست انجام ندادید مثلا سطح تمامی برگها آغشته به سم نشده یا اینکه اصلا مشکل درخت شما کنه تارتن نباشه می تونید درمورد مشکل درختتون بیشتر توضیح دهید.
سلام الان ک من فقط دوتا دختر انجیر دارم برای رفع و خرید این سموم بمقدار کم برای مصرف همین دو درختر چکار باید بکنم ک بتونم یمقدار لازم از ترکیب این سموم تهیه کنم؟؟؟؟لطفاپاسخ دهید
در مورد مصرف سموم لازم نیست تمام سم ها را خریداری کرده و مصرف کنید بلکه خرید یکی از سم ها و سمپاشی به موقع کفایت می کند. مقدار سم ها نیز برای 1000 لیتر آب ذکر شده که برای سم پاشی حدودا 50 درخت انجیر کفایت می کند.
با سلام.
تا پارسال واسه شته محلول ارگانیک bino1 میزدم یک لیتر در ۱۰۰۰ خیلی خوب بود ماله کره بود.
واسته کنه هم bino2 میزدم خوبم جواب میداد چند سال ولی امسال هم افات قوی تر شدن همم قیمتش فوق العاده بالا بود برای کنه مجبور شدم برم سمت سموم پیروکسی میت (ارتوس) یک کنه کش غیر سیستمیک با اثرات تماسی از گروه سموم فنوکسی پیرازول ها با اثرات ضربتی و بسیار تاثیرگذار بزنم که واقعا خوب جواب داد فقط ارگانیک نیست.