کنه اریوفید انجیر با تغذیه از کلرفیل یا همان سبزینه برگ درختان انجیر باعث آسیب رساندن به آنها می شود. به علاوه اینکه این آفت ناقل بیماری موزائیک انجیر نیز می باشد. برای آشنایی با بیماری موزائیک انجیر پیشنهاد می شود مقاله بیماری موزائیک انجیر ، علائم و راههای مبارزه را مطالعه بفرمایید.
خسارت کنه اریوفید انجیر
با شدت گرفتن حمله کنه علائم خسارت به صورت قهوه ای شدن برگ ها و درهم پیچیدن شاخه ها و ریزش برگ و میوه درختان انجیر ظاهر می شود. علائم خسارت این آفت انجیر در کمتر از 10 روز بعد از آلوده شدن درخت کاملا مشخص و نمایان است.
از دیگر علائم حمله کنه آفت اریوفید به درخت انجیر می توان ضخیم شدن یا قهوه ای شدن سطحی جوانه ، ترکیدن جوانه ، جلوگیری از رشد جوانه ، رنگ پریدگی برگ و در موارد حاد و شدید برگ ریزی شاخه های آلوده یا کل درخت را نام برد. در گلخانه ها این کنه باعث توقف کامل رشد می گردد.
این کنه نه تنها خود بر روی درختان انجیر ایجاد خسارت می کند بلکه با انتقال بیماری موزائیک باعث خسارت دو چندان به درختان می شود. علائم ویروسی ایجاد شده توسط این بیماری درخت انجیر به صورت لکه های موزائیکی بر روی برگها ، زردی برگهای آلوده ، کوچک و نارس ماندن میوه و اختلال در رشد ساقه های جوان است.
علائم بیماری موزائیک انجیر
ناقل بیماری ویروس موزائیک درختان انجير (FMV) تا قبل از سال 1955 تقریبا ناشناخته بود. ولی مطالعات بعدی ارتباط بیماری ویروسی موزائیک درختان انجیر را با آفت كنه اریوفید مورد تأیید قرار داند.
ارتباط مستقیمی بین شدت گرفتن جمعیت کنه با علائم بیماری ویروسی موزائیک درختان انجیر وجود دارد و آلودگی تمام برگها به بیماری با افزایش جمعیت کنه افزایش پیدا کرده است. جالب اینجاست که کنه های نر قادر به انتقال ویروس موزائیک انجیر نیستند.
زیست شناسی کنه اریوفید انجیر
بدن این کنه باریک، دوکی شکل و به رنگ سفید متمایل به زرد است. اندازه بدن در کنه ماده بین 160 تا 200 میکرون ( 0/16 تا 0/2 میلیمتر ) و در نرها 140 میکرون ( 0/14 میلیمتر) است. کوچکی بدن این آفت درخت انجیر موجب می شود که تشخیص آنها بر روی درختان بسیار مشکل شود.
این کنه به صورت بالغ و در زیر فلس های جوانه ها از آبان تا نیمه فروردین ، زمستان گذرانی می کند. با شکوفا شدن جوانه ها در بهار کنه ها به سمت ساقه یا برگها حرکت و شروع به تخم گذاری می کنند. کنه های ماده تخمهای خود را روی هر دو سطح برگ و همچنین شاخه قرار می دهند.
اکثر تخمها در میان پرزهای زیرین سطح برگ گذاشته می شوند. از اوایل تابستان تعداد قابل توجهی از آنها وارد میوه می شوند. مدت زمان لازم برای تکمیل یک نسل از تخم تا ظهور کنه های بالغ ۷-۵ روز است.
رطوبت و درجه حرارت بر روی جمعیت کنه اریوفید انجیر تاثیر گذار است. با افزایش درجه حرارت در ماه های تیر و مرداد ، جمعیت این آفت درخت انجیر به شدت بالا میرود و بر عکس با افزایش رطوبت جمعیت آن پایین می آید.
جمعیت کنه اریوفید بر روی درختانی که حاوی مواد مغذی مناسب هستند نسبت به درختانی که کمبود نیتروزن و فسفر دارند افزایش پیدا می کند.

روش های مبارزه با کنه اریوفید
در مبارزه با کنه اریوفید چندین روش به کار برده می شود :
1 – زراعی
هرس : انجام هرس درختان انجیر باعث کاهش جمعیت آفت کنه اریوفید انجیر می گردد. همچنین حذف جوانه های متورم در طول زمستان سبب کاهش جمعیت کنه در فصل آینده می شود.
استقاده از ارقام مقاوم : ارقام مختلف انجیر حساسیت متفاوتی نسبت به این کنه دارند. گونه های مختلف انجیر آمریکایی نسبت به این کنه مقاوم هستند. در حالی که انجیر سیاه به شدت نسبت به این آفت درخت انجیر حساس است.
2 – مبارزه شیمیایی با کنه اریوفید انجیر
با توجه به فرم و محلی زمستان گذرانی این آفت انجیر که به صورت بالغ در زیر فلسهای جوانه برگی است می توان همزمان با باز شدن جوانه های برگ و با استفاده از گوگرد وتابل جمعیت کنه را کنترل نمود. کاربرد کنه کش های مختلف قبل از افزایش جمعیت کنه که در اوایل تیر ماه است هم می تواند در کاهش میزان کنه ها تاثیر گذار باشد.