روش صحیح خشک کردن انجیر بدون اینکه سیاه شود

انجیر تازه به دلیل داشتن مقادیر زیادی آب زمینه مساعدی برای فساد دارد. با خشک کردن میوه انجیر امکان نگهداری آن بدون خرابی و فاسد شدن به مدت طولانی فراهم می شود. خشک کردن انجیر به روش مناسب باعث حفظ خواص و مواد مغذی آن می شود.

برداشت انجیر تازه

زمان برداشت انجیر که به صورت تازه مصرف می شود از اواخر تیرماه تا اوایل شهریور می باشد و معمولا باغداران روزانه اقدام به برداشت محصول می کنند و پس از جمع آوری میوه ها را درون جعبه های چوبی یا پلاستیکی ریخته و به سرعت برای فروش به بازار می برند.

در هنگام برداشت انجیر تازه باید با دقت میوه ها را از دم جدا کرده و با احتیاط درون جعبه کنار همدیگر در یک یا دو ردیف قرار داد تا به آنها فشار وارد نشود. چیدن انجیر تازه باید بوسیله دستکش انجام شود زیرا هنگام چیدن میوه ها شیره سفید رنگی از محل دم خارج شده که موجب سوزش پوست دست می شود.

در شهرستان پل دختر استان لرستان ، شهرستان ساوه استان مرکزی ، منطقه ریجاب استان کرمانشاه ، شهرستان گرمسار استان سمنان و منطقه آب بر استان زنجان برداشت انجیر به صورت تازه می باشد.

برداشت انجیر خشک

زمان برداشت انجیر خشک از اواسط مرداد ماه تا اواسط مهر می باشد. در این روش انجیرکاران هر ۴ الی ۶ روز یکبار اقدام به جمع آوری انجیرهای ریخته شده زیر درخت می کنند. پس از جمع کردن انجیرهای دو نم و نیمه خشک آنها را در مکانی صاف در معرض نور خورشید ریخته تا کاملا خشک شوند.

پیشنهاد مطالعه  هر آنچه در مورد درخت انجیر باید بدانید

به دلیل خشک کردن انجیر امکان نگهداری طولانی مدت آن برای باغدار فراهم می شود و انجیرکاران معمولا دغدغه خراب و فاسد شدن میوه انجیر را ندارند. برداشت انجیر به صورت خشک در اکثر باغات دیم شهرهای استان فارس مانند استهبان ، نیریز ، فسا ، جهرم ، داراب و کازرون انجام می شود.

روشهای خشک کردن انجیر

چیدن میوه انجیر قبل از خشک شدن باعث سیاه شدن رنگ محصول و از بین رفتن طعم طبیعی میوه و کاهش ویتامین ها و مواد معدنی آن می شود. همچنین امکان فاسد شدن و آلودگی میوه به قارچ آفلاتوکسین را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. در مقاله آفلاتوکسین و اثرات آن بر روی میوه انجیر می توانید با تاثیرات این سم بر روی میوه انجیر آشنا شوید.

روش مناسب خشک کردن انجیر

بهترین روش برای خشک کردن انجیر این است که اجازه دهیم میوه بر روی درخت به صورت طبیعی و بوسیله تابش آفتاب و جریان هوا خشک شود. خشک شدن میوه انجیر بر روی درخت باعث حفظ کیفیت آن می شود.

خشک کردن انجیر

معمولا در هنگام خشک کردن انجیر بر روی درخت در اثر وزش باد میوه های انجیر که به صورت نیمه خشک هستند از درخت جدا شده و بر روی زمین ریزش کنند در این شرایط باغداران انجیر میوه های نیمه خشک را از زیر درخت جمع آوری کرده و در مکانی زیر نور آفتاب ریخته تا بوسیله تابش آفتاب خشک شوند.

مکانی که برای خشک کردن انجیرها استفاده می شود باید به صورت کامل زیر تابش نور خورشید قرار داشته باشد. مدت زمان لازم برای خشک کردن انجیر در این روش به شرایط آب و هوایی مانند گرمای هوا ، شدت تابش نور آفتاب ، میزان وزش باد و همچنین به میزان آب موجود در میوه بستگی دارد. معمولا خشک کردن کامل انجیر به این روش به ۲ تا ۴ روز زمان نیاز دارد. 

پیشنهاد مطالعه  آفت سوسک چوبخوار انجیر و راههای مبارزه با آن

پس از خشک شدن انجیرها زمان مناسب برای جمع آوری آنها صبح زود قبل از تابش آفتاب یا انتهای شب با خنک شدن هوا است. در صورتی‌ که انجیر جمع‌آوری شده به اندازه کافی خشک نشده باشد به مرور ممکن است تغییر رنگ داده و کیفیت اولیه خود را از دست بدهد.

روش دیگر

عبور دادن یک نخ از درون میوه های انجیر ( مانند تسبیح ) و آویزان کردن آنها در محلی که در معرض تابش آفتاب باشد روش دیگری است که برای خشک کردن انجیر مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش در بعضی مواقع مقداری آرد برای جلوگیری از به هم چسبیدن میوه ها به آنها زده می شود.

خشک کردن انجیر

تفاوت انجیر خشک و تازه

میزان مواد معدنی و ویتامین های انجیر خشک نسبت به انجیر تازه بیشتر است. با خشک کردن میوه انجیر میزان آب موجود در آن کاهش یافته و غلظت اسید امینه ، کربوهیدارت ، فیبر و کالری آن افزایش پیدا می کند.

انجیر تازه   انجیر خشک  
کالری ۷۵ کالری ۲۴۵
کربوهیدرات ۱۹ گرم کربوهیدرات ۶۳ گرم
فیبر ۳ گرم فیبر ۹/۵ گرم
پتاسیم ۲۳۰ گرم پتاسیم ۲۷۵ گرم
کلسیم ۳۶ میلی گرم کلسیم ۱۶۰ میلی گرم
منیزیم ۱۸ میلی گرم منیزیم ۶۹ میلی گرم
ویتامین K ۴/۸ میلی گرم ویتامین K ۱۵/۵ میلی گرم

اشتراک گذاری در :
به این مطلب امتیاز دهید :
4.6/5
شاید این مطالب را هم بپسندید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

به بالای صفحه بردن