تشخیص خواص میوه ها از روی رنگ | رنگ میوه ها با ما سخن می گوید!

چه میزان به رنگ میوه ها توجه می کنید؟ آیا می توان به خواص میوه ها و سبزیجات از روی رنگشان پی برد؟ زمانی که در حال نوش جان کردن میوه یا سبزی خوش رنگ و لعابی هستید در مورد رنگ آن فکر می کنید. مثلا از خودتان می پرسید سیب سرخی که رنگ زیبایش هر کسی را به خوردن آن برانگیخته می کند چه خاصیت تغذیه ای دارد.

یا پرتقال تو سرخ یا نارنجی رنگی که آدم را یاد رنگ زیبای خورشید دم غروب می اندازد، اصلا چرا این رنگی و این رنگ بیانگر چه ویژگی های تغذیه ای است؟ و اصلا چرا متخصصان تغذیه تنوع غذایی را پیشنهاد کرده و معتقدند بهترین رژیم غذایی برنامه ای است که تنوع غذایی در آن رعایت شده باشد؟

جواب همه این سوال ها را در این مقاله از سایت و فروشگاه اینترنتی پالیز می خوانید.

هر رنگ یک نشانه

رعایت تنوع غذایی بهترین الگوی تغذیه ای است. به این دلیل که با انتخاب تنوع غذایی همه ترکیبات و مواد لازم در اختیار بدن قرار می گیرد. انتخاب و مصرف انواع میوه و سبزی نیز از این قاعده مستثنا نیست. به این معنی که با خوردن میوه ها و سبزی های مختلف نیاز بدن به انواع ترکیب های ضروری تامین می شود، اما با آگاهی از خواص میوه ها و سبزیجات براساس رنگ آنها می توانید برنامه غذایی متنوعی داشته باشید.

یکی از راه های شناخت خواص تغذیه ای میوه ها و سبزیها، رنگ آنها است. در علم تغذیه رعایت تنوع غذایی از روی رنگ مواد غذایی به « تغذیه رنگین کمانی » معروف است. به همین دلیل رنگ های اصلی مواد غذایی را به هفت رنگ اصلی تقسیم بندی می کنند و هر رنگ بیانگر ویژگی خاصی در خوراکی هاست.

رنگها نشانه وجود نوعی آنتی اکسیدان در خوراکی مورد نظر است. در واقع هر یک از رنگها متعلق به نوعی آنتی اکسیدان است. اگر یادتان رفته یادآوری کنیم که آنتی اکسیدان ها اصلی ترین عوامل از بین برنده رادیکال های آزاد ( از عوامل اصلی ابتلا به سرطان ) هستند. تشخیص خواص میوه ها و سبزیجات از روی رنگ می تواند به انتخاب ما قبل از خرید میوه و سبزیجات کمک کند.

خواص میوه های بنفش رنگ

خواص میوه های بنفش رنگ

اولین رنگ این رنگین کمان غذایی، رنگ بنفش است. طیف این رنگ را از آبی تا بنفش را در نظر می گیرند. بنابراین از انگور سیاه تا بلوبری در این گروه قرار می گیرند. خوراکی های آبی – بنفش حاوی آنتی اکسیدان آنتوسیانین هستند. هر چه رنگ میوه تیره تر باشد، میزان آنتوسیانین آن بیشتر است.

آنتوسیانین مانع لخته شدن خون می شود. بنابراین مصرف میوه های آبی – بنفش باعث جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و سکته قلبی و مغزی می شود. علاوه بر این خوردن میوه های بنفش رنگ به کنترل فشار خون نیز کمک می کند. ویژگی آنتی اکسیدانی این گروه از میوه ها در رتبه نخست قرار دارد.

خوراکی ها: بادمجان با پوست ، شاتوت ، انگورسیاه و بنفش ، انجیر سیاه ، آلوبخارا ، گوجه برقانی ، کشمش پلویی و انار با رنگ تیره مایل به سیاه

پیشنهاد مطالعه  فواید انجیر برای دوران بارداری

میوه های سبز ; قاتل سرطان

همانطور که گفته شد در تشخیص خواص میوه ها و سبزیجات توجه به رنگ اهمیت زیادی دارد. مثلا رنگ سبز این رنگ، رنگ طبیعت است دلیل این رنگ سبز وجود آنتی اکسیدانی به نام ایزوتیوسیانات است.

میوه های سبز رنگی مانند کلم و کلم بروکلی که به آنها گیاهان چلیپایی می گویند حاوی دو نوع آنتی اکسیدان دیگر یعنی فیتوکمیکال و ایزوتیکوسانات هستند. این دو ترکیب به طور خاص باعث تصفیه بهتر خون کمک می کند. هر چه میزان این آنتی اکسیدان در بدن بیشتر باشد کبد بهتر فعالیت کرده و خون بهتر تصفیه می شود.

علاوه بر این میوه های سبز رنگ حاوی ویتامین K، پتاسیم، اسیدفولیک، بتاکاروتن، ایزوفلاونوئین، فلاونوئید و اسید چرب امگا ۳ هستند. ویتامین K برای انعقاد مناسب خون ضروری است. پتاسیم موجود در مواد غذایی سبز رنگ باعث کنترل میزان فشار خون می شود. علاوه بر این که وجود پتاسیم مانع ابتلا به سرطان بویژه سرطان کولون و سرطان خون می شود. اسید فولیک موجود در میوه های سبز نیز یکی از مهم ترین ترکیبات برای جلوگیری از ابتلا به کم خونی است.

 خوراکی ها ، بسیاری از میوه ها و سبزی ها سبز هستند : کلم برگ ، کلم بروکلی ، کلم بروکسل ، هندوانه ابوجهل ، انواع سبزی ها ، خیار و کدو

میوه های زرد – سبز ، دوست چشم

میوه ها و سبزی هایی که طیف رنگی شان مخلوط رنگ زرد و سبز است حاوی آنتی اکسیدان دیگری به نام لوتئین هستند. در این میوه ها و سبزی ها رنگ سبز و زرد در کنار هم قرار دارند و گاهی یکی از رنگ ها بر دیگری غلبه می کند؛ اما هیچکدام از رنگها کاملا از بین نرفته است.

میوه آواکادو

خاصیت میوه های زرد – سبز

لوتئین به طور خاص باعث حفظ سلامت شبکیه چشم می شود. این ترکیب روند پیری شبکیه چشم را کند کرده و مانع کاهش بینایی بر اثر کهولت سن می شود. ویتامین C موجود در این خوراکی ها بالاست. ویتامین C برای ساخت کلاژن (پروتئینی که نقش حیاتی در بهبود زخم دارد)، ال‌کارنیتین و بعضی از انتقال دهنده‌های عصبی مورد نیاز است. 

خوراکی ها : آجیل های مانند پسته و نخودچی ، آووکادو ، کیوی ، سبزی های دو رنگ سبز – زرد مانند کرفس

همچنین در مقاله بهترین زمان خوردن آجیل و میوه های خشک می توانید زمان مناسب خوردن هر نوع آجیل را پیدا کنید.

میوه های قرمز ویژه آقایان

در تشخیص خواص میوه ها و از روی رنگ در اینجا به رنگ قرمز می رسیم. خوراکی های قرمز اشتها آور بوده و معمولا پر انرژی هستند. میوه های های قرمز رنگ حاوی کارتنوئیدی به نام لیکوپن هستند. این ترکیب نیز نوعی آنتی اکسیدان است. در میان کارتنوئیدها، لیکوپن نیز آنتی اکسیدانی قوی بوده، مانع ابتلا افراد به سرطان می شود.

تشخیص خواص میوه ها از روی رنگ

لیکوپن موجود در مواد غذایی قرمز رنگ، مانع ابتلا به مشکلات غده پروستات به ویژه بدخیمی این غده در مردان می شود. علاوه بر این که با جلوگیری از ایجاد لخته خون، مانع بروز سکته قلبی می شود. میوه های قرمز حاوی ویتامین C نیز هستند. بنابراین با خوردن آنها رگها و سیستم ایمنی بدن سلامت می مانند. یکی دیگر از خواص میوه های قرمز رنگ خاصیت ضد التهابی آنها است دلیل این امر وجود کارتنوئیدی به نام « فلاونوئید» در این میوه ها است.

پیشنهاد مطالعه  خواص شگفت آور نارگیل برای سلامتی بدن

خوراکی های قرمز رنگ : گوجه فرنگی ، توت فرنگی ، هندوانه ، گریپ فروت ، گیلاس ،سیب سرخ ، انار

خواص میوه های نارنجی رنگ

خوراکی های نارنجی حاوی دو ترکیب مهم یعنی « آلفا و بتاکاروتن » هستند. این دو ترکیب محافظ اختصاصی پوست ، چشم و سیستم ایمنی هستند.

خواص میوه های نارنجی رنگ

خوراکی های نارنجی حاوی ترکیب های ضروری برای چشم هستند و باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی می شوند. خوراکی هایی که رنگ نارنجی مطلق دارند، بیش از نارنجی – زردها به سلامت چشم و پوست کمک کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند. دلیل آن هم وجود ویتامین A در این خوراکی هاست.

همچنین خوراکی های نارنجی رنگ حاوی ویتامین C و بعضی از آنها حاوی کمی اسید چرب امگا 3 و 6 است.

خوراکی ها : هویج ، پرتقال ، نارنگی ، نارنج و کدو حلوایی

میوه های زرد – نارنجی ، دوست پوست

برای تشخیص خواص میوه ها باید به رنگشان توجه ویژه کرد مثلا میوه های زرد – نارنجی حاوی دو ترکیب مهم شامل ویتامین C و بتا کریپتو گزانتین هستند. هر دوی این ترکیب ها ضمن داشتن ویژگی آنتی اکسیدانی، ویژگی های اختصاصی دیگری هم دارند.

خواص میوه های زرد رنگ

رنگ زرد – نارنجی میوه ها به دلیل وجود موادی به نام کاروتنوئید در آنها است. فراوانترین کارتنوئیدهای غذایی عبارتند از آلفاکاروتن، بتا کاروتن، بتا-کریپتوگزانتین، لیکوپن، لوتئین و زآگزاتین بدن می تواند آلفاکاروتن، بتا کاروتن و بتا-کریپتوگزانتین را به ویتامین A تبدیل کند. به همین علت آنها کاروتنوئیدهای پیش ساز ویتامین A نامیده می شوند.

مصرف مواد غذایی زرد – نارنجی به دلیل وجود این مواد باعث حفظ سلامت پوس و بالا رفتن توان سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماریزا می شود. خوراکی های زرد – نارنجی به دلیل ترکیبی که دارند به طور خاص باعث حفظ سلامت چشم شده، مصرف آنها برای بهبود عملکرد شبکیه و عدسی چشم ضروری است.

علاوه بر این که وجود ویتامین A و C موجود میوه های زرد – نارنجی آنها را به خوراک اختصاصی برای بهبود کیفیت پوست تبدیل کرده است. بنابراین خوردن یا تهیه ماسک از این میوه ها و مالیدن آن روی پوست باعث شادابی و جوانی آن می شود. علاوه بر این ویتامین A نقش اساسی در محافظت از قلب، ریه ها و کلیه ها دارد.

خوراکی ها این گروه : زرده تخم مرغ ، انبه ، گرمک ، سیب زمینی ، زرد آلو و هویج زرد

فواید خوردن میوه های زرد

خواص این خوراکی ها شبیه میوه های زرد – نارنجی است. این رنگ نشان می دهد خوراکی مورد نظرحاوی گزانتین و زناگزانتین است. این دو ترکیب موجود در خوراکی های زرد رنگ ، ضمن کمک به حفظ سلامت پوست و چشم به حفظ سلامت استخوان ها نیز کمک می کند. بنابراین بهتر است در فصل زمستان که استخوان ها آفتاب کمتری دریافت کرده و در معرض پوکی استخوان قرار دارند، بیشتر از این میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.

تشخیص خواص میوه ها از روی رنگ | رنگ میوه ها با ما سخن می گوید!

بعضی از میوه های زرد رنگ سرشار از پتاسیم هستند. یکی از این میوه ها انجیر می باشد با دیگر خواص انجیر در این مقاله آشنا شوید.

خوراکی ها : انجیر ، ذرت ، لیموترش ، لیموشیرین ، کشمش آجیلی ، انگور ، موز ، سیب زمینی و گلابی

اشتراک گذاری در :
به این مطلب امتیاز دهید :
4.6/5
شاید این مطالب را هم بپسندید

5 دیدگاه دربارهٔ «تشخیص خواص میوه ها از روی رنگ | رنگ میوه ها با ما سخن می گوید!»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

به بالای صفحه بردن