بنفشه آفریقایی گیاهی است بومی آفریقا از خانواده ” ژسنریاسه ” این گیاه یک بنفشه کامل نیست و اسم آن به خاطر شکل گلهایش است. انواع بنفشه آفریقایی با گلهای صورتی آبی وسفید وجود دارد. در چند دهه اخیر این گیاه از گمنامی نسبی بیرون آمده و بخاطر بازدهی خوبی که دارد شهرت عمومی و فراوانی کسب کرده است. در سری آموزش های کاشت گیاهان آپارتمانی امروز با نحوه کاشت بنفشه آفریقایی آشنا می شویم.
آنچه در این مطلب می خوانیم
گیاه بنفشه آفریقایی
بنفشه آفریقایی گیاه زیبایی است که به صورت کامل با زندگی آپارتمانی وفق می یابد این گیاه بومی کشور تانزانیا و قسمت جنوب شرقی کنیا می باشد. بنفشه آفریقایی پا کوتاه است و برگهایی بیضی شکل ، سبز مخملی و کرکدار دارد.
بیش از صد رقم از این گیاه وجود دارد که رنگ آنها صورتی ، ارغوانی ، آبی یا بنفش است. گلهای بنفشه آفریقایی اگرچه کوچکند ولی گاهی اوقات تا 4 سانتی متر میرسد. بنفشه آفریقایی نسبت به طول روز بی تفاوت است و به همین علت در طول سال گل می دهد.
شرایط کاشت بنفشه آفریقایی
به استثنای رطوبت کم ، سایر شرایط گیاه با شرایط محیطی وفق می یابد. محیط رشد انواع بنفشه های آفریقایی باید دمای حدود ۲۱ تا ۲۹ درجه سانتی گراد در روز و ۱۵ درجه در شب داشته باشد. در زمستان اگر دمای محیط کمتر از این مقدار گردد، باید گیاه را از کنار پنجره جدا کرد و یا روی آن را با چادرهای کرباس و یا روزنامه پوشاند.
چون زادگاه بنفشه آفریقایی جنگلهای مرطوب آفریقاست، به رطوبت بیشتری نسبت به سایر گیاهان نیاز دارد. بهترین راه برای تأمین رطوبت مورد نیاز بنفشه آفریقایی این است که گیاه را در یک سینی و یا تشت نسبتاً عمیق قرار دهید که کف آن حدود 2/5 سانتی متر ریگ ریخته شده باشد و درون سینی تا لبه های آن آب پر کنید. این کار هوای محیط اطراف گیاه را مرطوب نگه خواهد داشت.
یادتان باشد به هیچ وجه بنفشه آفریقایی را غبار پاشی نکنید چون که برگ های گیاه به شدت نسبت به خیس شدن مستقیم حساس هستند و در این حالت امکان پوسیدگی گیاه و تشکیل قارچ افزایش پیدا می کند. البته شما می توانید از سایر روشهای مرطوب سازی نیز استفاده کنید مثلا قرار دادن ظروف حاوی آبجوش روی بخاری یا شوفاژ و یا استفاده از دستگاه های تولید بخار در منزل
نور مناسب کاشت بنفشه آفریقایی
یکی از فاکتورهای مهم برای گل دهی بنفشه آفریقایی نور مناسب می باشد. این گل کوچک نیاز به نور متوسط تا زیاد و غیر مستقیم خورشید دارد. البته گفته می شود در نور کم نیز رشد می کند اما بهتر است برای رشد بهتر و گل دهی در طول سال توجه بیشتری به نور دریافتی داشته باشید.
نور کم باعث کاهش گلدهی بنفشه آفریقایی می شود. نور مستقیم خورشید می تواند به گل بنفشه آفریقایی صدمه بزند. نور شدید موجب سوختگی برگ و ساقه این گیاه می شود. پنجره شرقی یا غربی محیط ایده ال برای کاشت و استقرار بنفشه آفریقایی می باشد. البته در زمستان که گیاه اشعه خورشید را دریافت نمی کند می توان آن را به پنجره شمالی ساختمان انتقال داد.
اگر محیط منزل شما محیطی سرپوشیده و کم نور باشد برای نگهداری از بنفشه آفریقایی می توانید از لامپ های فلورسنت ( مهتابی ) استفاده کنید. در صورت استفاده از این لامپ ها لازم نیست که چراغ ها به طور دائم روشن باشند بلکه می توانید در ساعت مشخصی از روز آنها را روشن کنید. بهتر است گیاه در فاصله 40 سانتی این لامپ ها قرار گیرند.
بنفشه آفریقایی برای گل دهی مداوم بر حسب رقم به 12 تا 16 ساعت روشنایی در شبانه روز نیاز دارد. معمولا ارقامی با برگهای تیره به روشنایی بیشتری احتیاج دارند. نشانه های کمبود نور شامل کاهش گلدهی ، بلند شدن بیش از حد دمبرگها و رنگ سبز تیره برگها است.
تکثیر بنفشه آفریقایی
رایج ترین و معمول ترین روش تکثیر گیاه قلمه برگ است این عمل باید ترجیحا در فصل بهار انجام گیرد زیرا گیاه جدید برای رشد و نمو باید از آب و هوای تابستانی استفاده کند. برای کاشت بنفشه آفریقایی می توانید با یک چاقوی تیز دمبرگ ها را جدا کرده و در درون خاک قرار داده و یا دمبرگ را در آب قرار داده تا ریشه دار شود سپس آن را در خاک کاشت.
دمای مناسب برای ریشه زایی قلمه ها دمای 25 درجه سانتیگراد است. معمولا حدود ۱۰ تا ۱۲ هفته طول می کشد تا اولین برگها ظاهر شوند. گیاه جدید بعد از 4 تا 6 هفته دیگر گل خواهد. بنابراین اگر شما این مراحل را در اوایل بهار شروع کنید، در فصل پاییز مجموعه رشد یافته گلداری از بنفشه آفریقایی در اختیار خواهید داشت.
بنفشه آفریقایی از طریق تقسیم بوته نیز تکثیر می شود. اگر تاج گیاه شما به صورت انبوه رشد نمود و ظرفیت گلدهی خود را از دست داده می توانید گیاه را به چند بخش تقسیم نمایید و هر بخش را در گلدانی مجزا قرار دهید. این روش ساده است و در مورد سایر گیاهان نیز که قادرند خود را با شرایط وفق دهند می توان از این روش استفاده نمود.
خاک مناسب کاشت بنفشه آفریقایی
یک ترکیب مناسب خاک برای این گیاه مخلوط 60 درصد پیت موس و 40 درصد پرلیت می باشد. از آنجا که خاک مطلوب این گیاه ظرفیت هوموس بالایی نسبت به سایر گیاهان دارد خاک مخصوص این گیاه را میتوانید از فروشگاههای لوازم باغبانی خریداری کنید. همانند سایر خاکهای بسته بندی شدهٔ تجاری، این مخلوط بطور علمی و طبق نیازهای گیاه برای بهترین رشد آن آماده شده است.
هنگام کاشت و قرار دادن بنفشه آفریقایی در گلدان، توجه داشته باشید که خاک گلدان بیش حد سفت نگردد چراکه این گیاهان طالب خاکی با تهویه مناسب هستند از آنجا که بنفشه آفریقایی نسبت به رطوبت دایمی ریشه مقاومتر از سایر گیاهان است در گلدانهای بزرگ رشد بیشتری خواهد داشت. خاک بنفشه آفریقایی بهتر است اسیدی باشد تا میزان گل دهی آن افزایش یابد.
آبیاری بنفشه آفریقایی
بنفشه آفریقایی نسبت به آبیاری زیاد خاک حساس است و رطوبت بیش از حد خاک باعث پوسیدگی ریشه می شود. پس بهتر است که آب دادن به گیاه را طوری انجام دهید تا در فاصله بین دو آبیاری خاک گلدان کاملا خشک شود. هرگز بر روی برگ بنفشه آفریقایی به طور مستقیم آب نپاشید این کار باعث ایجاد لکه بر روی برگ این گیاه می شود.
برای آبیاری می توان مقداری از آب لوله کشی را در درون ظرفی به مدت 24 تا 48 ساعت نگهداشت تا کاملا کلر آن خارج شود سپس از آن برای آبیاری استفاده کرد. آب کلردار موجب سوختگی برگ این گیاه و کاهش گل دهی آن می شود. عواملی مانند نور ، گرما ، نوع خاک ، جنس و حجم گلدان و سن گیاه در مورد مقدار آب و فاصله بین دو آبیاری تاثیرگذار است.
یکی از متداولترین روشهای آبیاری بنفشه آفریقایی پر کردن زیر گلدانی از آب و قرار دادن گلدان در آن است تا آب از سوراخ ته گلدان به سمت بالا حرکت کند. بعد از گذشت یک ساعت خاک گلدان کاملا مرطوب شده و می توان آن را از آب بیرون آورد و اجازه داد آب اضافی از ته گلدان خارج شود.
کوددهی بنفشه آفریقایی
کود های محلول در آب با ترکیب نیتروژن ، فسفر و پتاسیم برای این گل مناسب است. می توان از یک کود با فسفر بالا ( 14 – 12 – 36 ) جهت تغذیه بنفشه آفریقایی استفاده کرد. البته میتوان کود مناسب بنفشه آفریقایی را که مخصوص نیازهای این گیاه است را از تولیدکنندگان کود گیاهان و ازمحل های عرضه گل و گیاه تهیه کرد باید توجه داشت که به هیچ عنوان بیش از مقدار توصیه شده بر روی بسته های کود نباید به گیاه کود اضافی داده شود.
بعد از کاشت بنفشه آفریقایی برای رشد گیاه انجام کوددهی مناسب دارای اهمیت زیادی است. هر چند ماه یک بار از کود دهی به گیاه خود داری کنید تا از تجمع املاح در خاک و سوختگی ریشه گیاه جلوگیری شود. علاوه بر این از دادن کود به خاک خشک جلوگیری کنید چون در این حالت گیاه امکان جذب کود را ندارد و به ریشه صدمه وارد می شود.