آفت پروانه برگ خوار انجیر یا بید انجیر

در مقاله های قبل با تعدادی از آفات درخت انجیر آشنا شدیم در این مقاله می خواهیم با آفت پروانه برگ خوار انجیر یا همان بید انجیر آشنا شویم پس با سایت پالیز همراه باشید.

خسارت آفت برگ خوار انجیر

آفت بید انجیر یا برگ خوار انجیر از سال ۱۳۴۰ در ایران مورد شناسایی قرار گرفته است. این پروانه فقط بر روی درختان انجیر فعالیت دارد. لاروهای این آفت از پارانشیم برگ تغذیه می کنند. البته ممکن است لاروها به ندرت از میوه های جوان نیز تغذیه کنند و باعث خسارت به میوه ها نیز شوند.

فعالیت لاروها روی سطح فوقانی برگها و نزدیک رگبرگ اصلی است. بر اثر تغذيه لاروها فقط رگبرگها و اپیدرم تحتانی برگ باقی می ماند و حالت توری روی برگ ظاهر می شود. در نسل دوم و سوم لاروها به میوه ها حمله می کنند و شروع به تنیدن تار بر روی برگ و میوه ها می کنند. بیشترین خسارت مربوط به لارو سن دو آفت است. خسارت این آفت در مناطق آلوده متوسط تا شدید ذکر شده است.

شکل شناسی آفت بید انجیر

حشره کامل ، شب پره کوچکی است که عرض آن با بالهای باز از ۲۰ میلی متر تجاور نمی کند. بالهای جلویی قهوه ای مایل به قرمز و در جهت عرضی آن یک نوار سفید که به طور نامرتب مقطع می باشد قرار دارد. بالهای عقبی قهوه ای تیره است و فقط در انتهای بال یک لکه روشن دیده میشود.

آ،ات درخت انجیر

تخم پروانه سفید و کروی و در حدود نیم میلی متر قطر دارد. لارو این پروانه پس از رشد کامل ۲۰ میلی متر طول دارد و به رنگ زرد یا زرد مایل به سبز است که سه نوار طولی به رنگ سبز تیره ، یکی در وسط و دو تا در طرفین آن دیده می شود. بدن از حلقه های متعددی تشکیل شده که بر روی هر حلقه چند خال سیاه وجود دارد.

پیشنهاد مطالعه  بایدها و نبایدهای آبیاری درخت انجیر

زیست شناسی پروانه برگ خوار انجیر

بید انجیر در دسته آفات درخت انجیر است که در سال ۳ – ۲ نسل تولید می کنند. این آفت زمستان را به صورت شفیره درون پیله ای در لا به لای برگهای ریخته شده بر روی زمین می گذراند. به علاوه در بعضی نواحی، زمستان گذرانی آفت به صورت حشره کامل نیز گزارش شده است. از اوایل بهار به محض تشکیل برگ درختان انجیر، شب پره ها ظاهر می گردند.

حشره ماده پس از جفت گیری تخم های خود را به تعداد ۵۰ تا ۶۰ عدد روی برگ ها قرار می دهد. لاروها به محض خروج از تخم و قبل از هر چیز شروع به تهیه محفظه چادر مانندی از تارهای ابریشمی می کنند. کف این محفظه مشبک بوده و دارای روزنه های است و به لاروها فرصت می دهد که در عین حال از پارانشیم برگ تغذیه کنند.

سطح بالایی این محفظه از دو یا سه لایه متراکمی از تارهای تنیده شده توسط لاروها تشکیل شده و تا حدودی این حشرات را از حمله دشمنان طبیعی حفظ می کند. بید انجیر جزء آفات انجیر است که لارو آن به درختان آسیب می رساند نه خود حشره کامل.

محفظه همراه به رشد لارو برگ خوار انجیر بزرگتر می شود و گاهی قسمت وسیعی از سطح بالایی برگ را می پوشاند. لاروها از پارانشيم بالایی تغذیه می کنند و اپیدرم و کوتیکول سطح زیرين و رگبرگها را باقی می گذارند که این قسمت نیز خیلی زود خشک شده و یک حالت پارگی به برگها می دهد. فضولات سیاه رنگ لاروها را نیز اغلب در لا به لای تارها و برگها میتوان مشاهده کرد.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با آفت سوسک شاخک بلند انجیر و راه مبارزه با آن

دوره لاروی ۵ -۴ هفته طول می کشد. پس از آن لاروها در داخل محفظه ای که ساخته اند تبدیل به شفیره می شوند که این مرحله نیز یک هفته طول می کشد.

آفات درخت انجیر
خسارت ناشی از لارو برگ خوار انجیر

مناطق انتشار

این آفت نیز مانند دیگر آفات درخت انجیر در مناطق مختلف جهان گسترش پیدا کرده است. پروانه برگخوار انجیر هر ساله در فرانسه و ایتالیا خسارت فراوان ایجاد می کند. خسارت این آفت انجیر در آسیای مرکزی و جنوب روسیه ،آذربایجان ، ارمنستان ، کشوره های حوزه مدیترانه و مناطقی از کشور های اروپایی نیز شدید گزارش شده است.

به علاوه آفت مزبور در اطراف تهران ، گیلان ، مازندران و اصفهان نیز دیده شده است. از شهرستان استهبان و نیریز نیز این آفت انجیر گزارش شده است.

مبارزه با پروانه برگ خوار انجیر

در اکثر نواحی کشور ما پروانه برگ خوار از آفات مهم انجیر نمی باشد و آلودگی محدود ، به مناطق کوچک و منطقه ای و تک درختان انجیر است. پس می توان چنین نتیجه گیری کرد که این حشره را نمی توان در زمره آفات عمده انجیر به شمار آورد.

هر جا مبارزه شیمیایی لازم باشد می توان وقتی حداکتر لاروهای سن اول ظاهر می شوند و قبل از آن که محفظه چادر مانند خود را کامل کنند با یکی از سموم مانند دیملین و یا مالایتون به نسبت ۲ در هزار درختان آلوده را سمپاشی نمود. سمپاشی درختان با استفاده از سم دیازینون به نسبت ۱/۵ لیتر در هزار لیتر آب یا ترکیب نئورون و دیازینون ( به نسبت 1/5 لیتر در هزار ) نیز می تواند نتایج رضایت بخشی داشته باشد.

اشتراک گذاری در :
به این مطلب امتیاز دهید :
4.6/5
شاید این مطالب را هم بپسندید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن